OBEZİTE, SAĞLIK

Tüp Mide Ameliyatı

Bazen doktorlar, normal diyet ve egzersiz planlarıyla kilo vermeyi denemiş ve başarısız olmuş çok kilolu gençler için kilo verme ameliyatı (bariatrik cerrahi olarak da bilinir) önermektedir.

Kilo verme ameliyatlarının birkaç farklı türü vardır. Bunlardan biri, tüp mide ameliyatı olarak da bilinen gastrik sleeve ameliyatıdır.

Tüp Mide Ameliyatı Nedir?

Tüp mide ameliyatında, bir cerrah midenin bir kısmını çıkarır ve geri kalanından dar bir tüp veya “kılıf” yapar. Muz şeklindeki yeni mide, orijinal mideden çok daha küçüktür. Midenin çıkarılan kısmı iştahı artıran ve insülini kontrol etmeye yardımcı olan hormonlar üretir. Böylece ameliyattan sonra kişinin iştahı azalır ve insülin direnci iyileşir.

Kişi daha az yer, daha çabuk doyduğunu hisseder ve daha az acıkır. Tüp mide ameliyatı geri döndürülemez.

Kimler Tüp Mide Ameliyatı Olur?

Bu ameliyat, çok fazla kilolu olan ve kiloları nedeniyle ciddi sağlık sorunları yaşayan kişilere yardımcı olabilir. Ancak bu “düzelt ve unut” türünde bir ameliyat değildir.

Ameliyat için değerlendirilmek üzere, bir kişinin uzun vadede yeme ve egzersiz alışkanlıklarını değiştirmeyi taahhüt etmesi gerekir. Ameliyat olmak isteyen herkes ameliyat olmaya uygun olmayabilir.

Doktorlar, kilo verme ameliyatının gençler için doğru seçim olup olmadığına karar verirken birçok şeyi göz önünde bulundurur. Bunlar arasında bir gencin

  • Ameliyatı kaldırabilecek kadar sağlıklı olup olmadığı
  • Diyabet, kalp hastalığı, karaciğer hastalığı veya uyku apnesi gibi kilonun neden olduğu ciddi tıbbi sorunları olan yüksek vücut kitle indeksine (VKİ) (40 veya daha fazla) sahip veya ideal vücut ağırlığının 100 veya daha fazla kilo üzerinde olan
  • Sağlıklı bir diyete bağlı kalabileceğini ve düzenli egzersiz yapabileceğini kanıtlamış
    duygusal ve pratik destek sağlayacak aile üyelerine sahip olması (her doktor ziyaretine arabayla gitmek veya sağlıklı yiyecekler satın almak gibi)

Kilonuz hakkında endişeleriniz varsa veya kilo verme ameliyatının yardımcı olabileceğini düşünüyorsanız, doktorunuzla konuşun.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s